Terneuzen wil e-noses in de Kanaalzone

17 december 2018

De Terneuzense gemeenteraad heeft zich op donderdag 13 december unaniem uitgesproken voor de komst van een fijnmazig netwerk voor het meten van de luchtkwaliteit in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. GroenLinks en D66 dienden een voorstel om nu eindelijk eens werk te maken voor de komst van e-noses in een gebied waar de industrie en de woonkernen zo dicht bij elkaar liggen.

Aan deze politieke eensgezindheid is wel het nodige werk vooraf gegaan. Op dit moment staat er alleen in Philippine, op meerdere kilometers van de industrie, een officieel meetpunt voor luchtkwaliteit. Terneuzen vroeg al eerder aan de provincie of het aantal meetpunten kan worden uitgebreid. De provincie meldde dit te onderzoeken, maar maakte gelijk bekend er weinig in te zien.

Reden voor de ZMf om samen met de Stichting Kanaalzone Gewoon Schoon uit Sluiskil aan de bel te trekken. Het leek erop dat de politiek zich nauwelijks bekommerden om de luchtkwaliteit in de Kanaalzone. Industrie is er al ruim een eeuw in dit gebied en ZMf vindt niet dat de bedrijven dicht moeten of wegblijven. Het gaat erom de luchtkwaliteit goed gemonitord wordt en dat iedereen gezond kan leven in de Kanaalzone. ZMf is ervan overtuigd dat de plaatsing van e-noses bijdraagt aan het verbeteren van de milieukwaliteit. In het Rotterdamse havengebied en rond bedrijven in Moerdijk zijn hiermee goede ervaringen gedaan.

De oproep van ZMf was niet aan dovemans oren gericht. Voor GroenLinks en D66 was het mede aanleiding zich hard te maken voor e-noses in de gemeente Terneuzen. Nu de motie van deze partijen raadsbreed is aangenomen, kan de gemeente aan de bak voor een fijnmazig netwerk voor het meten van de luchtkwaliteit in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone.

Nieuwsberichten