Stand van zaken 'Brouwerseiland'

18 april 2019

Wij wachten nog op de uitspraak van de Raad van State. De Raad heeft ons laten weten dat we een uitspraak in de komende maanden kunnen verwachten.

Hoe zat het ook weer? De aantrekkingskracht van de Brouwersdam en het omliggende natuurgebied wordt bedreigd door de aanleg van een omvangrijk villapark Brouwerseiland. Een park met 325 vakantievilla’s, een jachthaven voor 350 ligplaatsen, horeca en winkels. De aanleg heeft grote gevolgen voor de weidsheid en openheid van de Brouwersdam en Grevelingen. De beleving van de historische Brouwersdam met al zijn openheid en vergezichten gaat voor altijd verloren. Veel gebouwen worden hoger dan de dam zelf en er komt een metershoge geluidswal langs de weg van 1300 meter lang. Daardoor zijn de Grevelingen vanuit de auto niet meer te zien. Maar ook als je kijkt vanaf alle andere kanten, bijvoorbeeld vanaf het strandje bij de Kabbelaarsbank zal Brouwerseiland de horizon gaan domineren.

Ondanks enorm maatschappelijk protest heeft de gemeente Schouwen-Duivenland in 2017 ‘ja’ gezegd voor de aanleg van het villapark Brouwerseiland aan de Brouwersdam. Wij en andere Zeeuwse en Zuid-Hollandse natuurorganisaties, surfers en bewoners vinden de beslissing van de gemeente onbegrijpelijk en geven de strijd tegen de komst van Brouwerseiland nog niet op. Het villapark zal namelijk de horizon gaan domineren. Natuur gaat verloren, een internationale surfspot is in het geding en het belemmert de publieke toegang van het gebied.

Alleen de Raad van State kan de komst van het villapark Brouwerseiland nog stoppen; vandaar dat we volop inzetten op juridisch protest. In september 2018 hebben we twee dagen zittingen gehad bij de Raad van State in Den Haag over het project Brouwerseiland. En nu is het wachten op de uitspraak.

Of de uitspraak bij de Raad van State voor ons een positief resultaat heeft? Wij hebben een aantal argumenten aangevoerd die juridisch erg sterk lijken en dat geeft ons goede hoop. Ook door de optimale voorbereiding dankzij de € 20.000 die is opgehaald tijdens de crowdfunding vorig jaar!

Nieuwsberichten