Lichthinder

Nederland is een van de meest verlichte landen in de wereld. De hemel in Nederland wordt elk jaar een paar procent lichter. Ook in Zeeland. Op de bewerkte foto van André Kuipers waarop je Zeeland van bovenaf ziet, is duidelijk de lichtuitstraling te zien van de kassen in Rilland, de bedrijven in het Sloegebied, de Kanaalzone en de (grotere) steden.

Lichthinder verstoort het ritme van mens, dier en plant. Veel verlichting is vaak onnodig. De ZMf pakt lichthinder aan door bedrijven en overheden te stimuleren minder, slimmer en energiezuiniger te verlichten.

Bedrijven maken werk van lichthinder
Diverse bedrijven in Zeeland hebben lichthinder aangepakt, mede naar aanleiding van de Nacht van de Nacht die door de ZMf wordt georganiseerd:

 • Strandcamping Groede heeft op advies van de ZMf gekozen voor lage lichtpalen, met energiezuinige verlichting en weinig verstrooiing van licht.
 • Een grote bron van licht bij Dow Benelux in Terneuzen is het affakkelen. Door diverse inspanningen is dit sinds 2005 met 70% beperkt. 
 • Zeeland Refinery vervangt de straatlantaarns van de raffinaderij door ledverlichting. Ook de verlichting van de werkvloer wordt aangepakt.
 • Yara Sluiskil vervangt de verlichting langs het Kanaal Gent-Terneuzen door energiezuinige en dimbare ledlampen; een besparing van 50 tot 60 procent energie en aanzienlijk minder lichthinder. In de centrale werkplaats komen ledlampen die bij beweging sterker gaan branden.

Ook partijen als gemeenten, Rijkswaterstaat en bewoners hebben de afgelopen jaren lichthinder aangepakt.

In het kader van 10 jaar Nacht van de Nacht heeft de ZMf de duisternis-initiatieven in Zeeland op een rij gezet. We hebben in 20014 ook de Zeeuwse Zwarte Lamp verkiezing gehouden met een prijs voor de beste bijdrage aan een donkere nacht. Kijk hier voor meer informatie.

Zelf aan de slag? 10 tips voor het donker.

 1. Verlicht buiten alleen wanneer het nodig is.
 2. Gebruik om het huis sensorlampen, tijdschakelaars of bewegingsmelders in plaats van lampen die de hele nacht branden.
 3. Stel buitenlampen goed af, zodat ze de grond verlichten in plaats van de lucht. Scherm de lampen goed af, zodat deze ook via de zijkant geen licht uitstralen.
 4. Plaats de verlichting zo dicht mogelijk bij het object dat je wil verlichten.
 5. Doof de verlichting na 23.00 uur.
 6. Gebruik zo min mogelijk lampen en kies voor een lamp met een zo laag mogelijk vermogen.
 7. Gebruik energiezuinige lampen. Of kies voor (tuin)verlichting op zonne-energie. Deze zonne-energielampen zijn zeer geschikt als oriëntatieverlichting.
 8. Gebruik liever geen fel wit licht.
 9. Lichtoverlast? Meld dit bij de gemeente of het betreffende bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich wel storen aan lichtvervuiling, maar dit vrijwel nooit melden. Dat is jammer.
 10. Geniet van de pracht van de Zeeuwse nacht.

Heeft u een Zeeuwse bedrijf en wilt u de mogelijkheden verkennen om slimmer te gaan verlichten, met minder lichtverstrooiing en kostenbesparing voor het bedrijf? Neem dan contact op met Melissa Ernst via mernst@zmf.nl.

Voor meer informatie:
Melissa Ernst
06-12483494 of mernst@zmf.nl