Nacht van de Nacht 2018

Voor steeds meer Zeeuwen lijkt duisternis een groot goed te zijn. Zeker als we mogen afgaan op de groeiende belangstelling voor de inmiddels jaarlijkse Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijkse terugkerend evenement van de ZMf, waarbij u op tal van locaties in Zeeland kunt genieten van de schoonheid van de donkere nacht.

Lees hier 'Succesvolle Zeeuwse Nacht van de Nacht 2018' en U kunt hier het eindrapport van de 50 grootste steden van Nederland ‘s nachts van boven bekeken.

Er is voor jong en oud van alles te doen; van wandelingen, nachtpoëzie tot fotoworkshops of dineren in het donker. Ook doven veel gemeenten en bedrijven de reclameverlichting en verlichting van gebouwen en terreinen. De 14e Nacht van de Nacht vindt plaats op zaterdagavond 27 oktober 2018. De ZMf roept iedereen op om, waar mogelijk, tijdens deze nacht de lichten te doven.

Komt u ook naar de Nacht van de Nacht?
Er is van alles te beleven tijdens deze nacht. Van de Braakman tot Neeltje Jans kun je meedoen aan de vele wandeltochten door bos, duin en langs het strand. Het is net volle maan geweest, dus je wordt die avond prachtig bijgelicht. Wil je meer leren over de sterrenhemel, kom dan een boeiende inleiding van een astronoom Klaas Jobse in Kasteel Westhove te Oostkapelle of bezoek de sterrenwacht in Middelburg.
Noteer de Nacht van de Nacht in uw agenda en bekijk het programma op www.nachtvandenacht.nl

De ZMf roept gemeenten en bedrijven op om lichten te doven
Tijdens de Nacht van Nacht doven veel gemeenten en bedrijven de aanlichting van gebouwen en bruggen en gaan bij bekende landmarks, zoals de Lange Jan in Middelburg, de lichten uit. Het kan gaan om  het doven van reclameverlichting en verlichting en aanlichting van gebouwen. Het is natuurlijk het mooiste als gemeenten en  bedrijven het hele jaar slimmer gaan verlichten zonder lichthinder. Daarom heeft de ZMf voor zowel gemeenten als voor bedrijven een notitie gemaakt met aanbevelingen voor duurzaam verlichten. Deze staat gepubliceerd op de website www.nachtvandenacht.nl/bedrijven en www.nachtvandenacht.nl/aanbevelingen-voor-gemeenten/. Door slimmer te verlichten kan er ook veel geld en energie bespaard worden. Door gewone lampen of tl buizen te vervangen door bijvoorbeeld LED lichtbronnen kan er wel 60 tot 80% bespaard worden op het energieverbruik.

Waarom de Nacht van de Nacht?
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer en raken nachtdieren in de war. Een donkere nacht is van groot belang voor mens en dier. Voldoende duisternis heeft een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker. Al die kunstmatige verlichting roept een natuurlijk verlangen naar duisternis op, bij dieren en mensen. Daarom vraagt de ZMf aandacht voor duisternis middels de Nacht van de Nacht.

Natuurlijk is licht vaak belangrijk en leuk. Maar er kan minder, slimmer en gerichter verlicht worden zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is. Meer weten over aanpak van lichthinder in Zeeland: klik hier voor de projectpagina lichthinder of ga naar de landelijk pagina www.nachtvandenacht.nl. Hier vindt u meer achtergrondinformatie, de evenementen op een rij en een pagina waar gemeenten en bedrijven zich kunnen aanmelden.

 

Voor meer informatie:
Melissa Ernst
06-12483494 of mernst@zmf.nl

Nieuwsberichten