Zeeuwse Zichtlijnen: een goed gesprek over ecologie in Zeeland

Zeeuwse Zichtlijnen: een goed gesprek over ecologie in Zeeland

De Zeeuwse natuur is kwetsbaar en wordt langs veel kanten zwaar beproefd en zelfs bedreigd. Toch zal ze, als we haar de kansen geven die ze verdient, terugveren en zich herstellen. Hoe we die kansen voor onze Zeeuwse natuur groter maken, daarover gaat Zeeuwse Zichtlijnen.

Zeeuwse Zichtlijnen logoZeeuwse Zichtlijnen is een nieuw format van ZMf waarin we in alle rust en met aandacht luisteren naar en praten met frisdenkers, veruit kijkers en deskundigen. Over belangrijke thema’s die te maken hebben met de natuur in Zeeland.

 

 

Zeeuwse Zichtlijnen 2021: thema biodiversiteit

De eerste editie van Zeeuwse Zichtlijnen draait om biodiversiteit. De mens kan niet zonder natuur en biodiversiteit. Natuur met een rijke biodiversiteit houdt ons gezond en gelukkig, maakt onze provincie aantrekkelijk en zorgt voor een vitale economie. De natuur levert belangrijke grondstoffen en bouwstenen. De verschillende dier- en plantensoorten en hun leefgebieden horen bij elkaar en moeten in balans zijn. Een gezond milieu is weerbaar en kan vervuilende stoffen opvangen en afbreken. Biodiversiteit toont aan hoe schoon het milieu is. In de afgelopen decennia is de biodiversiteit in Zeeland zo sterk achteruitgegaan, de vernietiging ervan is een bedreiging voor ons welzijn en de welvaart.

Lees meer in de Zeeuwse Natuurambitie

Een balans tussen natuur en samenleving

Zeeuwse Zichtlijnen wil inspireren en motiveren om te werken aan een mooi en duurzamer Zeeland. Het format bouwt voort op het inspirerende gedachtegoed van wijlen natuurbeschermer en bestuurder Thijs Kramer. Hij zette met spraakmakende ideeën aan tot het vinden van een gezond evenwicht tussen natuurwaarde en samenleving. Voorheen kwam dit samen in de gerenommeerde Thijs Kramerlezing. Met Zeeuwse Zichtlijnen willen we hier een eigentijds vervolg aan geven.

Podcast en meetup

Het nieuwe format bestaat uit een aantal vooraf opgenomen interviews die we uitzenden als podcast, en een meetup. De interviews daarvoor worden op locatie opgenomen, bijvoorbeeld in een natuurgebied in Zeeland. Het nieuwe format sluit aan bij een breed publiek, is een langere tijd beschikbaar en nodigt mensen uit alle lagen van de samenleving uit om te luisteren, na te denken en in gesprek te gaan over onderwerpen en vraagstukken die van belang zijn voor de Zeeuwse regio, maar ook daarbuiten.

De meetup zorgt voor verdere verdieping op de onderwerpen en voor ontmoeting. Iedereen mag er meepraten en vragen stellen tijdens het rondetafelgesprek. Elkaar scherp houden met vragen als: Wat kunnen we met de nieuwe inzichten en ideeën specifiek voor Zeeland? De meetup is ook live te volgen via de website. We sluiten de meetup graag af met een borrel waarbij een Westmalle wordt geschonken, ter herinnering aan Thijs Kramer.

In de podcasts van Zeeuwse Zichtlijnen vragen we onze gerenommeerde gasten het hemd van het lijf, naar hun visie over de toekomst van de Zeeuwse natuur en haar biodiversiteit.

Luister eind 2021 naar de podcasts

Aanmelden voor de meetup

Luisteren naar of meedenken en -praten over biodiversiteit in een nabeschouwing op de onderwerpen die aan bod kwamen in de eerder uitgezonden podcasts? Kom naar de Zeeuwse Zichtlijnen meetup op 12 januari 2022 om 19.30 uur in de Zeeuwse Bibliotheek. Uiteraard houden we de corona maatregelen goed in de gaten en passen we de vorm van de meetup hier zo nodig op aan.

Aanmelden

Wordt sponsor

Vind je het ook belangrijk om de natuur in Zeeland te beschermen en te versterken? Steun ons in het opzetten van een spraakmakend evenement dat daar aandacht voor vraagt en zoekt naar concrete oplossingen voor een evenwichtige balans tussen natuur en samenleving. De podcasts in combinatie met een fysieke meetup geeft een unieke synergie die veel mensen aanspreekt en die aanzet tot dialoog en samen stappen zetten. Het format is op die manier klaar voor de toekomst en kan uitgroeien tot een evenement van belang.

Daar kunnen we jouw financiële hulp goed bij gebruiken! Wordt daarom sponsor van Zeeuwse Zichtlijnen. Grijp de kans om jouw naam te verbinden aan Zeeuwse Zichtlijnen, dat voortbouwt op het gedachtegoed van wijlen natuurbeschermer Thijs Kramer. En er is nog meer ‘in it for you’. Benieuwd naar de mogelijkheden of heb je zelf ideeën? Neem contact met ons op!

 

Headerfoto: Rosie Aarden

Tags:

Vragen of tips?

Profiel Robbert Trompetter

Robbert Trompetter

Programmamanager Ruimtelijke ordening & landschap