Kennis Community Oosterschelde

Kennis Community Oosterschelde

De Kennis Community Oosterschelde is in het leven geroepen om bewustwording te creëren rondom de effecten van de klimaatverandering op het deltagebied in Zeeland, en dan specifiek voor de Oosterschelde. Het onderkennen van bedreigingen en nadenken over de te nemen maatregelen die ons moeten beschermen.

Antwoorden op vraagstukken vinden

De klimaatverandering kan grote gevolgen hebben voor de Oosterschelde. Een van de grote vraagstukken is bijvoorbeeld: Wat doe je met de Oosterscheldekering? Hoe speel je in op de veranderingen in de Oosterschelde, bijvoorbeeld als gevolg van zeespiegelstijging, zodat we en onze veiligheid waarborgen én belangrijkste gebruiksfuncties, zoals natuur en visserij, in de Oosterschelde behouden. Bovendien wordt er ook gekeken naar de Oosterschelde voor ruimte voor noodzakelijke nieuwe gebruiksfuncties in het kader van energietransitie, zoals getijdenenergie?

Gedurfde visies en oplossingen

Dit vraagt om gedurfde visies en oplossingen. En daar zijn knappe en creatieve koppen voor nodig. Dat is waar de Kennis Community Oosterschelde op inzet; experts, ondernemers en vindingrijke burgers met vernieuwende denkbeelden bij elkaar brengen en zo concrete en creatieve antwoorden op de actuele vraagstukken rondom klimaatadaptatie en het deltagebied boven water te krijgen.

Dialoogdagen

Dat doet de Kennis Community tijdens bijeenkomsten als de Kennisdag en Dialoogdag. Daar werden eerder al onderwerpen en vragen aangesneden als: wat zijn de praktische gevolgen op de leefbaarheid aan de Oosterschelde en haar gebruikers? Hoe hoog komt de zee? Welke extreme weersituaties zijn te verwachten? Wat betekent de watertemperatuurstijging? Er wordt ook focust op de overgang tussen de Oosterschelde en het aangrenzende land. Specifiek wordt ook gekeken naar samenwerking over de dijken heen op verschillende kustlijnlocaties op Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Doel is de ontwikkelingen die we op ons zien afkomen bespreekbaar te maken en passende oplossingen aan te dragen. ZMf denkt actief mee met de Kennis Community.

Tags:

Kennis Community Oosterschelde: Dialoogdag

Vragen of tips?

Profiel Eric Mahieu

Eric Mahieu

Programmamanager Deltawateren