Nieuwe bestuursvoorzitter ZMf: bouwen aan transitie naar een duurzaam Zeeland

Nieuwe bestuursvoorzitter ZMf: bouwen aan transitie naar een duurzaam Zeeland

Per 20 juni 2023 is ze officieel aangesteld als de nieuwe bestuursvoorzitter van ZMf: Etteke Wypkema. Etteke voelt zich nauw verbonden met het ecosysteem van Zeeland, maar haar blikveld reikt voorbij de Zeeuwse grenzen. Dat geeft haar een open kijk op dingen waarmee ze ZMf extra scherp en vernieuwend wil helpen zijn.

22 juni 2023

Etteke’s roots liggen in Groningen. Ze groeide op in Delft en woont inmiddels al 25 jaar in Wemeldinge. In haar huist zowel het stadsmens als de plattelander, ze voelt zich overal snel thuis. Ze studeerde milieukunde in Wageningen. Tijdens haar studie was ze al gedreven om milieuproblemen op te lossen. In haar huidige baan als innovatiemanager bij Waterschap Brabantse Delta is ze dat nog steeds.

Onder de indruk

Ze kwam ZMf op het spoor via mensen die zich al langer inzetten voor de Zeeuwse natuur- en milieuorganisatie. Ze is onder de indruk van de positieve impact van ZMf, die als een soort toezichthouder op het ecosysteem van Zeeland, die verbindt en aanjaagt en als dat nodig is, ingrijpt. Ze had net besloten haar werk in Brabant en landelijk af te gaan bouwen en meer voor duurzaamheid in Zeeland te willen gaan doen, toen deze kans bij ZMf voorbijkwam. Ze greep hem met beide handen. Haar doel is om met haar ervaring en vaardigheden het bestuur van ZMf verder te ondersteunen, zodat die op zijn beurt het team van ZMf ‘draagt’.

“‘We zitten midden in de transitie naar een duurzame samenleving en daarvoor is diversiteit, luisteren naar elkaar en van elkaar leren heel belangrijk. Als voorzitter wil ik dat borgen.’”

Etteke Wypkema, bestuursvoorzitter ZMf

Nieuwe governance structuren bouwen
Eerder deed Etteke waardevolle ervaring op als lid van de raad van toezicht van Erfgoed Zeeland. Daarnaast kent ze het krachtenveld rond duurzaamheid goed. Daardoor weet ze hoe de verhoudingen liggen en waar er kansen zijn. Etteke is ervan overtuigd dat als we als samenleving naar een duurzame circulaire wereld toe willen groeien, het essentieel is dat we nieuwe governance structuren bouwen. Nu zijn we vooral bezig om bestaande vormen een beetje aan te passen, daar waar ze schuren. Maar volgens Etteke is dat niet genoeg. Governance is in haar ogen meer dan regelgeving en iedereen heeft er invloed op. Dat denken in nieuwe structuren wil ze ook vanuit haar functie als bestuursvoorzitter van ZMf aanwakkeren.

Wandelend kennismaken
Het eerste dat Etteke wil gaan doen als kersverse bestuursvoorzitter, is mensen leren kennen. Dat is volgens haar de basis om goed met elkaar te kunnen communiceren en samenwerken. Ze wil natuurlijk kennis maken met het team van ZMf en de andere bestuursleden en daarna komt ze ook graag in contact met leden, lidorganisaties en andere partijen uit het netwerk van ZMf. Dat doet ze het liefst al wandelend door Zeeland, in een gebied dat haar gesprekspartners na aan het hart ligt.

Tags: