Haal met inheemse boompjes de natuur in je tuin – Zeeuwse uitdeelactie

Haal met inheemse boompjes de natuur in je tuin - Zeeuwse uitdeelactie

Uit je raam kijken en veel groen zien. Bloeiende bomen en struiken vol met vogels die voor je zingen. Lekker in de schaduw zitten tijdens warme dagen. Wil jij dat ook? Maak dan gebruik van de boom-uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Velt Zeeuwse Eilanden, Gemeente Tholen, Gemeente Goes en diverse bewonersinitiatieven en plant een of meerdere inheemse boompjes in je tuin. Daar word jij blij van en de natuur ook!

14 september 2021

*******************************************************************

We zijn nogal overrompeld door het daverende succes van de actie. Want binnen een half uur was de voorraad van ruim 3000 boompjes al op! Maar we willen de actie, vanwege het succes, volgend jaar herhalen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

*******************************************************************

Zo werkt het

Met de bomen in je tuin help je mee om de doelstelling van Plan Boom te halen, namelijk 380.000 nieuwe bomen in Zeeland; voor elke Zeeuw een boom!

  • Je kan de boompjes vanaf dinsdag 21 september 9.00 uur gratis bestellen. Gebruik hiervoor een van de bestelformulieren hieronder (Gemeente Tholen, Gemeente Goes of Overig Zeeland). Wees er dan snel bij, want op is op!
  • De ophaaldag van de boompjes is in het begin van het plantseizoen, op zaterdag 11 december tussen 11.00 en 16.00 uur.
    Let op: voor Gemeente Tholen zijn er 3 ophaaldagen, dit i.v.m. de grote hoeveelheid op te halen bomen door subsidie van Gemeente Tholen. Dit zijn: donderdag 9 december, vrijdag 10 december en zaterdag 11 december 2021 tussen 11.00 en 16.00 uur. Kies in het bestelformulier voor 1 van deze data!
  • Kies uit een van de 7 ophaallocaties verspreidt over Zeeland (Scharendijke, Kamperland, Goes, Borssele, Middelburg,  Groede, St Maartensdijk).
  • De boompjes zijn tussen de 20-120 centimeter groot, zodat je ze makkelijk mee kan nemen onder je arm, in je fietstas of in de achterbak van de auto.

Stap 1 Vul een van de onderstaande bestelformulieren in (let op deze is actief vanaf 21 september), kies daarbij soorten die passen bij jouw tuin en kies een ophaallocatie.

Bestelformulier Gemeente Tholen = Wegens zeer grote belangstelling, is onze voorraad helaas al op. Je kun je niet meer bestellen.

Bestelformulier Gemeente Goes = Wegens zeer grote belangstelling, is onze voorraad helaas al op. Je kun je niet meer bestellen.

Bestelformulier overig Zeeland = Wegens zeer grote belangstelling, is onze voorraad helaas al op. Je kun je niet meer bestellen.


Stap 2
Print de bevestigingsmail die je na invullen van het bestelformulier ontvangt. Neem deze mee tijdens de ophaaldag naar jouw ophaallocatie.

Stap 3 Houd je op de ophaallocatie, indien nog nodig, aan de coronamaatregelen. Volg de instructies van de vrijwilligers op de locatie en draag indien gevraagd een mondkapje.

Stap 4 Geef het bestelformulier aan de vrijwilliger bij de locatie. De vrijwilliger pakt de boompjes voor je.

Stap 5 Lees de plantinstructies van te voren goed door en plant de boompjes. Verzorg ze goed. Bescherm de boom en geef voldoende water bij droog weer. Bescherm de bomen in de winter tegen vorst en snoei ze indien nodig.

Stap 6 Geniet van je boompjes, nootjes en vruchten! Van de groei, de dieren en insecten die ze aantrekken en van de wisselende bladkleuren.

Stap 7 Houd ons a.u.b. op de hoogte. Wij zien heel graag foto’s van het mooie resultaat via info@zmf.nl!

Naar de spelregels

 

Baas in eigen tuin

Je kan kiezen uit 10 verschillende soorten inheemse bomen en struiken die het allemaal goed doen in Zeeland. Dit zijn: eenstijlige meidoorn, linde, veldesdoorn, groene hazelaar, wilde appel, wilde mispel, boswilg, gewone vlier, wilde liguster en  kweepeer. Er zitten soorten bij voor een kleine en voor een grote tuin. De bomen en struiken zijn allemaal goed te snoeien, dus jij bepaalt zelf hoe groot je ze laat worden. Lees hieronder in de plantinstructies hoe je de bomen het beste kunt planten.

Naar plantinstructies

 

Waarom inheems?

Inheemse bomen hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd en hebben zich aangepast aan de omstandigheden in ons land. Ze zijn dus beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische planten. Hoe meer inheemse soorten we planten, hoe beter dat is voor de biodiversiteit.

Waarom een boom-uitdeelactie?

Met Plan Boom planten we bomen. Daarmee leggen we CO2 vast, wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én helpen we de biodiversiteit te herstellen. Bomen zijn ook nuttig voor het bestrijden van hittestress, het bergen van water en voor het tegengaan van verdroging. Meer groen zorgt ervoor dat de bodem weer regenwater beter kan opnemen. Kortom, met meer bomen laten we tuinen in Zeeland weer bruisen van het leven!

Plan Boom

Plan boom is een landelijk project dat zich richt op meer dan alleen particuliere tuinen. De komende vier jaar planten we met Plan Boom 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Meer informatie over Plan Boom? Kijk op www.planboom.nl

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van deze actie en van volgende acties. Meld je daarvoor aan voor de ZMf nieuwsbrief.

Contact

Heb je vragen over:

Tags: