Gratis boompjes uitdeelactie weer op stapel!

Gratis boompjes uitdeelactie weer op stapel!

We gaan het weer doen: gratis boompjes uitdelen! Haal je bomen in je tuin, dan haal je de natuur dichtbij en help je het klimaatprobleem tegen te gaan. Doe daarom mee met de uitdeelactie van ZMf, in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Velt Zeeuwse Eilanden, diverse bewonersinitiatieven, woningcorporaties en een groot aantal Zeeuwse gemeenten. Op dinsdag 13 september kan iedere Zeeuw met een tuin vanaf 9.00 uur gratis boompjes bestellen op onze website. Wees er snel bij, want op is op.

30 augustus 2022

Groene oase in je tuin

Bomen zijn van wezenlijk belang voor de biodiversiteit en kunnen helpen om het klimaatprobleem op te lossen. Met het landelijke Plan Boom willen we in de komende jaren 10 miljoen bomen planten. Voor Zeeland streven we naar 380.000 bomen, voor iedere Zeeuw een boom. Om je te helpen je particuliere tuin om te toveren tot een oase van groen deelt ZMf en haar partners gratis boompjes uit. Bestel ze via de bestelpagina.

Naar de bestelpagina

Multifunctioneel

Bomen en struiken zorgen voor voedsel en voor beschutting. Ze vormen een thuis voor vogels, insecten en andere dieren. Vooral inheemse soorten hebben een grote waarde voor hen, omdat die goed aansluiten bij wat de dieren in onze omgeving nodig hebben. Daarom delen we alleen inheemse soorten bomen uit. Je kunt kiezen uit maar liefst 11 verschillende soorten. Maar bomen hebben nog veel meer te bieden. Ze leggen grote hoeveelheden CO₂ vast, wat het klimaat ten goede komt. En ze maken de leefomgeving groen en gezond. De temperaturen in de afgelopen weken lieten het overduidelijk zien, het wordt steeds vaker en langer erg warm. Bomen en struiken kunnen helpen om hittestress tegen te gaan. Ze geven schaduw, waarin het soms wel meer dan 10 graden koeler is dan in de volle zon! De bladeren en de wortels houden bovendien het vocht in de bodem langer vast. Daarmee hebben ze een buffer voor zichzelf en andere planten en dieren om droogte langer het hoofd te kunnen bieden. Kortom, bomen zijn multifunctioneel. Daarom wil ZMf en haar partners iedereen oproepen om plaats te maken voor bomen. Dus tegels eruit en boompje erin! En wist je dat gemeente Tholen, Terneuzen, Schouwen-Duiveland, Goes en Borsele al meedoen aan de landelijke wedstrijd NK Tegelwippen?

Wegens groot succes herhaald

In 2021 organiseerde ZMf, samen met haar partners, de uitdeelactie voor het eerst. Die was toen een daverend succes. Zo groot zelfs dat de boompjes binnen mum van tijd op waren. Met de nieuwe actie willen we iedereen opnieuw de kans geven om gratis boompjes te bestellen. Extra goed nieuws is dat er dit keer nog meer Zeeuwse gemeenten meedoen, namelijk Tholen, Goes, Borsele, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Sluis, Hulst en Middelburg. In Terneuzen ondersteunen ook woningcorporaties Woongoed en Clavis de actie. Daardoor kunnen we ruim twee keer zoveel bomen uitdelen, meer dan wel 16.000!

Ophalen, planten en snoeien

De boompjes kunnen aan het begin van het plantseizoen worden opgehaald, op zaterdag 10 december 2022 tussen 11.00 en 16.00 uur. In verband met het grote aantal beschikbare boompjes zijn er voor Gemeente Tholen en Gemeente Terneuzen extra afhaaldagen. Voor Gemeente Tholen zijn er 3 afhaaldagen: donderdag 8 december, vrijdag 9 december en zaterdag 10 december 2022 tussen 11.00 en 16.00 uur. Voor gemeente Terneuzen zijn er 2 afhaaldagen: donderdag 8 december en zaterdag 10 december 2022 tussen 11.00 en 16.00 uur. Er zijn in totaal 11 ophaallocaties. Dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. De boompjes zijn niet heel groot, je kunt ze dus makkelijk meenemen in je fietstas of in de auto. Voor het planten kun je de eenvoudige plantinstructies volgen. Ook die vind je op de website van ZMf. Bang dat de bomen je boven het hoofd zullen groeien? Niet nodig, want alle soorten bomen zijn naar eigen wens te snoeien. Zo blijft je baas in eigen tuin.

Blijf op de hoogte en word lid!

Wil je op de hoogte blijven van het werk en de acties van ZMf? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Wil je nog meer doen voor de Zeeuwse natuur? Steun ons en word lid van ZMf!

Tags: