Energieservicepunt Zeeland organiseert informatiebijeenkomst

22 mei 2017

Sinds begin dit jaar levert het eerste ‘postcoderoosproject’ (PCR) in Zeeland zonne-energie aan het net en aan de leden van de ‘Zonne Energie Coöperatie Sluis-Schoondijke’. De certificaten voor de 290 zonnepanelen op het dak van Hydrauvision in Schoondijke waren in een mum van tijd aan de man(/vrouw) gebracht. Een mooi succes voor het burgerinitiatief ‘Duurzaam Groede’, dat de klus in 10 maanden voor elkaar wist te krijgen. Sindsdien gaat het hard met de ontwikkeling van PCR-projecten in Zeeland. De postcoderoos komt tot bloei in Zeeland!

Het opzetten en ontwikkelen van een PCR is echter geen sinecure; er komt veel bij kijken. Wie zich als lid van een dorpsraad, werkgroep, dakeigenaar of beleidsmedewerker in de materie verdiept, heeft al snel een lijst met vragen die langer is dan de lijst met antwoorden. Gelukkig zijn er partijen die, op basis van opgedane ervaringen, kunnen helpen met advies en ondersteuning. Tot en met complete ‘ontzorg-concepten’.

Het Energieservicepunt Zeeland organiseert daarom op dinsdagavond 13 juni 2017 in het stadskantoor van de gemeente Goes een thema-avond over dit onderwerp en belicht de recente ervaringen in Zeeland. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in of al betrokken is bij het opzetten van een postcoderoosproject in Zeeland.

Aan de bijeenkomst nemen alle relevante partijen, waaronder Zeeuwind, ZMf, Delta, Maak Onze Regio Duurzamer, Saman en het Zeeuws Klimaatfonds deel. Initiatiefnemers van de eerste postcoderoosprojecten worden uitgenodigd om hun ervaringen te delen.

Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich voor 7 juni 2017 hier aanmelden.

Toelichting:
Samen investeren in een zonne-energieproject op het dak van een ander, maar wel in je eigen buurt of omgeving (postcodegebied). Daar komt het kortweg op neer. Met de opgewekte zonnestroom van dit postcoderoosproject kun je als huishouden of bedrijf voorzien in je eigen energiebehoefte. Duurzaam en zonder CO2-uitstoot. Voor die stroom hoef je 15 jaar lang geen energiebelasting te betalen. Wie meedoet verdient de investering in circa 8 jaar terug en ontvangt over de looptijd van 15 jaar 4 tot 5% rente. Winst voor het klimaat en de portemonnee.

Postcoderoosprojecten in Zeeland zijn bezig aan een opmars. Postcoderoosprojecten zijn bedoeld voor burgers en bedrijven uit de buurt deel die zelf geenzonnepalen op hun eigen dak kunnen of willen leggen. Daarom doen ze het samen, in een collectief project, op het dak van een ander.

De postcoderoosprojecten (zo genoemd omdat de deelnemers binnen het postcodegebied van de daklocatie of een aangrenzend postcodegebied wonen) zijn in korte tijd populair aan het worden. Dat komt omdat de overheid sinds 2016 de energiebelasting voor stroom uit collectieve groepsprojecten heeft geschrapt (‘Regeling Verlaagd Tarief’). Dat scheelt zo’n 12 eurocent per kilowattuur.

Nieuwsberichten